Haber

Elazığ Valisi Ömer Toraman, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası yapılan çalışmaları anlattı.

Elazığ Valisi Ömer Toraman, “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depreminin ardından depremzedelere yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Valilikte yapılan toplantıda Toraman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları, İçişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile diğer bakanlıkların destekleri sayesinde felaketten bu yana bir yılda büyük ilerleme kaydedildiğini söyledi. AFAD ve TOKİ’nin büyük emeği.

Depremin hemen ardından evlerini terk eden yaklaşık 30 bin depremzede için kamuya ait misafirhane, yurt, okul pansiyonları ve belediyeye ait sosyal tesislerin açıldığını belirten Toraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlk andan itibaren vatandaşlarımızın barınma ve geçim ihtiyaçları karşılandı. Depremin ardından saat 05.15’te ilk saha taramamız tamamlandı ve çok şükür Elazığ’da rastgele bir yıkımın olmadığı bilgisi verildi. Bunun ardından da yönlendirme yaptık. Ekiplerimiz, diğer illerde de arama kurtarma çalışmalarını güçlendirecek. Bu kapsamda AFAD arama kurtarma ekiplerimiz, “Kovancılar Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığı çalışanlarımız hızla Malatya’ya sevk edildi. Saat 07.10 itibarıyla AFAD ve UMKE gibi farklı kurumlardan 238 işçi, 35 araçla diğer illere sevk edildi. Ayrıca emniyet teşkilatından 6’sı polis olmak üzere 74 polis de Malatya’ya gönderildi. Memurumuz da Kahramanmaraş’a gönderildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bağlı gruplarımız tarafından kent genelinde hasar tespit çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda il merkezindeki 210 bina incelendi ve bir binanın boşaltılıp acilen yıkılmasına karar verildi. İkinci deprem ise binanın boşaltılmasının ardından saat 13.21’de meydana geldi. Bu depremde boşaltılan bina çöktü. “Çökme sırasında bir polisimiz ve bir vatandaşımız enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.”

“Deprem mağdurlarının her türlü ihtiyacı karşılandı”

Toraman, yardım çalışmaları kapsamında Malatya’da çalışmalara destek olmak üzere 2 kaymakam, 2 bin 188 personel ve 84 iş makinesinin yönlendirildiğini, kentteki 2 bin 370 yardım gönüllüsünün de çeşitli yardım faaliyetlerinde yer aldığını belirtti. deprem bölgeleri.

“Ayni yardım kapsamında yaklaşık 2,1 milyon ekmek, 1,3 milyon litre su, 550 bin yemek, 120 bin ton bakliyat, 119 bin battaniye, 7 bin 429 yatak, 5 bin 200 çadır, 2 bin 193 ısıtıcı, 532 jeneratör depremden kurtarıldı. “Diğer illere de sevk ettik.” diyen Toraman, depremden etkilenen illerden Elazığ’a gelerek barınma talebinde bulunan vatandaşlara ise çeşitli yardımlar aracılığıyla ayni yardım yapılmaya devam edildiğini kaydetti. ilçelerde kaymakamlıklar, kent merkezinde ise Kızılay ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yürütülmektedir.

Toraman, depremzedelerin gıda, yakacak gibi tüm ihtiyaçlarının karşılandığını, ilçelerde yardım edilen depremzede sayısının 14 bin 500’e ulaştığını, il merkezine gelerek yardım alan depremzede sayısının ise 200 bin 500’e ulaştığını belirtti. 11 bin olarak kaydedildi.

Depremlerde Elazığ’da yaralanan 349 vatandaşın, diğer illerden ise yaralanarak kente getirilen 472 vatandaşın tedavi edilerek taburcu edildiğini belirten Toraman, şöyle konuştu:

“Depremden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını karşılamak için yurtlarımızı açtık. Özellikle Malatya’da barınma sorunu yaşayan depremzedeleri ağırladık. 14 Nisan 2023 itibarıyla bu sayı 4 bin 183’e çıktı. Yine 725 kişiyi ağırladık. Depremzedelerin kamu misafirhanelerinde konakladığını, ayrıca kendi imkanlarıyla ilimize gelip yakınlarını ziyaret ettiklerini belirterek, “Bildikleri veya kiraladıkları evlerde barınan yaklaşık 45 bin depremzedeyi tespit ettik. Vatandaşlarımıza sadece barınma hizmeti vermedik, ihtiyaç duydukları her türlü yardımı da sağladık.”

Evleri ağır hasar gören depremzedelerin barınma ihtiyaçlarının kalıcı olarak karşılanması amacıyla 1887 konutun inşaatına Şubat ayı sonundan önce başlandığını anlatan Toraman, Elazığ’da toplam 3 bin 203 konutun ihalesinin yapıldığını ve inşaatın tamamlandığını bildirdi. inşaat başladı.

Tamamlanan konutlardan 2 bin 255 adedi cuma günü kura çekerek hak sahiplerine teslim etmeyi planladıklarını belirten Toraman, vatandaşlara nakit desteği de sunduklarını belirtti.

Vali Ömer Toraman şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ilk etapta depremden etkilenen hanelere 10 bin lira ödeme yapıldı. Bundan Elazığ’da 44 bin 941 hane yararlandı. Bu da yaklaşık 450 milyon liralık bir ödemeye denk geliyor. Evlerini tahliye eden vatandaşlarımıza bir defaya mahsus barınma desteği, 15 bin lira nakdi yardım yapıldı. Bu yardımdan 10 bin 841 aile yararlandı. Ödeme bedeli 162 milyon lira oldu. İlk etapta kira yardımı yapılmaya başlandı. Ev sahiplerine 5 bin lira, kiracılara ise 3 bin lira destek sağlandı.Elazığ’da kira yardımından yararlananlara Hane sayısı 9 bin 730’a ulaştı. Şu ana kadar yaptığımız ödeme bedeli 362 milyon lira. Kira yardımımız devam ediyor. Yeni yılla birlikte verilen kira yardımları artırıldı. AFAD Başkanlığı’nın Elazığ’da yaptığı nakit ödemelerin toplamı yaklaşık 1 milyar liraya tekabül ediyor.”

Toraman, geçtiğimiz yıl kırsal bölgelerde yaşayan depremzedelere devletin maddi ve fiziki yardım da yaptığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu