Ekonomi

Fed anketine göre ABD bankaları kredi talebinde düşüş görüyor

ABD Merkez Bankası’nın üst düzey kredi yetkilileriyle Pazartesi günü yaptığı ankete göre, yılın ilk çeyreğinde ABD bankaları hem işletmelerden hem de hane halkından gelen kredi talebinde bir düşüş yaşadı. Fed yetkililerinin geçen hafta politika faizini %5,25 ile %5,5 arasında tutma kararına dayanak teşkil eden anket, sanayi kredileri ve hane halkı kredilerine yönelik talepte düşüş olduğunu ortaya koydu.

Federal Rezerv’in enflasyonla mücadele stratejisi para politikasını sıkılaştırmayı içeriyor, bu da borçlanma maliyetlerini artırıyor ve tipik olarak kredi talebini azaltıyor. Son anket, hem kredi arzında hem de talebinde bazı iyileşme belirtileri gösteren ticari gayrimenkul (CRE) kredileri haricinde bu eğilimin devam ettiğini göstermektedir.

Anket ayrıca, ticari ve sınai (C&I) krediler için daha sıkı standartlar bildiren büyük ve orta ölçekli bankaların net yüzdesinin hafif bir artışla %14,5’ten %15,6’ya yükseldiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, giderek artan sayıda banka bu kredilere olan talebin azaldığını bildirmiştir.

Buna karşılık, ticari gayrimenkul sektöründe kredi standartlarının gevşediği ve son iki yılda standartları sıkılaştıran bankaların oranının en düşük olduğu görülmüştür. CRE kredilerine olan talep de daha güçlü görünürken, yabancı bankalar talepte genel bir artış bildirmiştir.

Hanehalkı kredileri için anket, bankaların daha büyük bir kısmı tarafından otomobil kredileri için standartların sıkılaştırıldığını gösterirken, daha az banka kredi kartı ve diğer tüketici kredileri için daha sıkı standartlar bildirdi. Yine de, hanehalkı kredilerine olan talep tüm kategorilerde zayıfladı ve taşıt kredilerine olan talep son bir yılın en düşük noktasına ulaştı.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

kure-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu