Ekonomi

Holtec nükleer santral kuralları konusunda New York’a meydan okuyor

Indian Point nükleer enerji santralinin devreden çıkarılmasından sorumlu Holtec International şirketi New York eyaletine karşı yasal işlem başlattı. Bugün New York Güney Bölge Mahkemesi’nde açılan dava, santralin devreden çıkarılması sürecinde radyoaktif maddelerin Hudson Nehri’ne boşaltılmasını yasaklayan eyalet düzenlemelerine itiraz ediyor.

Holtec’in iddiasının özü, radyoaktif deşarjın düzenleyici gözetiminin eyaletin değil ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu’nun (NRC) yetki alanına girdiğidir. New York’un 2023 yılında yürürlüğe giren mevzuatı, bir nükleer enerji santralinin kapatılmasıyla bağlantılı olarak Hudson Nehri’ne herhangi bir radyolojik maddenin aktarılmasını özellikle yasaklamaktadır.

Şirket, eyalet yasasının Indian Point’in işletmeden çıkarılma zaman çizelgesini şimdiden sekiz yıl geriye ittiğini ifade etti. Holtec, bu kritik kararın ele alınması için yasal işlemlerin başlatılmasını bekliyor. Holtec sözcüsü, New York Eyaleti’nin federal yasaları ve konunun bilimsel gerçeklerini göz ardı etmesi nedeniyle şirketin yasal yollara başvurmaktan başka bir alternatifi olmadığını belirtti.

Yasal başvuruya göre, eyalet yasası Holtec’i tritlenmiş su için başka bir bertaraf yöntemi bulmaya zorlayacak ve bu da işletmeden çıkarma maliyetlerini artırabilecektir. Bu durum, trityatlı suyun Hudson Nehri’ne boşaltılmasının NRC düzenlemelerine uygun olmasına rağmen geçerlidir.

Hudson Nehri’nin doğu kıyısında bulunan Indian Point Enerji Merkezi 2021 yılında faaliyetlerini durdurmuştur. Kullanılmış nükleer yakıtın yoğun soğutma havuzlarında depolanmasına ilişkin endişeler tesisin kapatılması kararında önemli bir faktör olmuştur.

Konuyla ilgili bir gelişme olarak, New York Kamu Hizmetleri Departmanı tarafından yönetilen Indian Point İşletmeden Çıkarma Gözetim Kurulu şimdilik bu konuyu tartışmaktan vazgeçti. Yine de önümüzdeki hafta içinde atık suyun uzaklaştırılması için alternatif yöntemler sunmayı planlıyorlar.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu