Haber

KEFEK Başkanı Aksal’dan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü mesajı Açıklaması

TBMM Bayan Erkek Fırsat Eşitliği Komitesi (KEFEK) Lideri ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, “Şiddetin yaygın biçimlerinden biri olan kadına yönelik şiddet, bir insanlık suçu olup bütün ülkelerin çözmesi gereken ortak bir sorun.” tabirini kullandı.

Aksal, 25 Kasım Bayana Yönelik Şiddete Karşı Milletlerarası Çaba Günü münasebetiyle yayımladığı iletide, KEFEK olarak şiddetle çabada azim ve kararlılıklarının devam edeceğini belirtti.

2002 yılından bu yana bayanların siyasi, ekonomik ve toplumsal hayata iştirakini desteklemek için değerli düzenlemelerin hayata geçirildiğini, bu kapsamda Anayasa başta olmak üzere gerekli düzenlemelerin süratle yapıldığını söz eden Aksal, tüm kurum ve kuruluşlarca ‘şiddete karşı sıfır tolerans’ prensibiyle bayana yönelik şiddetle aktif biçimde ve kararlılıkla çaba edildiğini bildirdi.

Türkiye’de başta 6284 sayılı Kanun olmak üzere yapılan yasal düzenlemeler ve uygulanan politikalarla kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir mesafe kaydedildiğini belirten Aksal, şu bilgileri verdi:

“Telefon destek hatları, elektronik kelepçe ve KADES uygulamasıyla mağdurlar için gerekli önlemler hızla alınmakta. Bugün geldiğimiz noktada, şiddet mağdurlarına 81 ilde bulunan ŞÖNİM’ler ve ilçelerdeki 376 toplumsal hizmet merkezindeki şiddetle uğraş irtibat noktaları ile yurt geneline yayılan hizmet ağımızla, 149 konukevimiz ile karakol ve adliyelerdeki uzman birimlerimizle nitelikleri ve nicelikleri süratle artan halde hizmet sunulmakta. Şiddet mağdurlarının adalete erişiminin kolaylaştırılması ve mağdurların desteklenmesi ise başka değerli gündemlerimizden.”

“Ücretsiz avukat görevlendirilmesi sağlanıyor”

Aksal, kadına yönelik şiddetle mücadelede süreklilik ve devamlığın esas olduğuna işaret ederek, TBMM’de kabul edilen ve kadına karşı şiddet suçlarının önlenmesi ve bu suçların etkin şekilde cezalandırılmasına yönelik hükümlerin yer aldığı Kanunun, bu mücadeleyi daha da ileriye taşıyacağını vurguladı. Aksal, şunları kaydetti:

“7406 sayılı Kanun ile kamuoyunda ‘kravat indirimi’ olarak bilinen takdiri indirim nedenleri, tahdidi hale getirilmekte ve failin duruşmadaki mahkemeyi etkilemeye yönelik biçimi tavır ve davranışlarının takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmaması sağlanmakta. Taammüden öldürme kabahati ‘kadına karşı’ işlenmesi hali, bu kabahatin nitelikli halleri ortasına alınmakta ve ‘kasten yaralama’, ‘işkence’, ‘eziyet’ ve ‘tehdit’ cürmünün ‘kadına karşı işlenmesi’ halinde cezanın alt hududu artırılmakta.

Israrlı takip olarak nitelendirilen fiiller, TCK kapsamında müstakil bir kabahat olarak düzenlenmekte ve orantılı yaptırıma bağlanmakta. Taammüden yaralama kabahatinin, vücut yahut ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan şahsa karşı işlenmesi ya da canavarca hisle işlenmesi halleri de katalog hatalar ortasına eklenmekte. ‘Çocukların cinsel istismarı’ ve ‘ısrarlı takip suçları’ ile ‘kadına karşı işlenen kasten yaralama’, ‘işkence’ ve ‘eziyet’ cürümlerinin soruşturma ve kovuşturma evrelerinde şiddet mağduruna ve katılana baro tarafından fiyatsız avukat görevlendirilmesi sağlanmakta.”

Aksal, bayana yönelik şiddet hadiselerinin şiddet mağduru bayanlara biyolojik ve ruhsal istikametten ziyan verdiği üzere aile yapısı ile çocukların gelişimini de tehdit ettiğini belirterek, “Şiddetin yaygın biçimlerinden biri olan kadına yönelik şiddet, bir insanlık suçu olup bütün ülkelerin çözmesi gereken ortak bir sorun.” tabirini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu