Haber

Pakistan’da 10 eski bakanın diplomatik pasaportları iptal edildi

Coğrafi HaberlerTelevizyonda yer alan habere göre, Göç ve Pasaport Genel Müdürlüğü, Pakistan Adalet Hareketi Partisi(PTI), 9 eski bakan ve Awami Muslim League (AML) lideri eski bakan Şeyh Rashid Ahmed’in diplomatik pasaportlarını iptal etme kararı aldığını duyurdu.

Bu bağlamda eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşive eski İçişleri Bakanı Şeyh Raşid AhmedAralarında Sn.’nin de bulunduğu 10 eski bakanın diplomatik pasaportları.

Söz konusu politikacılar, İmran Han hükümetinin görevde olduğu Temmuz 2018’den Nisan 2022’ye kadar kabine üyeleriydi.

Pakistan maddelerine göre, Bakanlar Kurulu üyelerinin görev sürelerinin bitiminden itibaren 30 gün içinde pasaportlarını ibraz etmeleri gerekmektedir.

Söz konusu bakanların Nisan 2022’de Han hükümetinin devrilmesinden sonra pasaportlarını teslim edip etmedikleri veya görevden ayrıldıktan 13 ay sonra pasaportlarının neden iptal edildiği belirsiz.

Ancak İmran Han ile hükümet arasında yaşanan görüşmeler sonrasında hükümetin böyle bir adım attığı değerlendiriliyor.

25 Mayıs’ta Imran Khan da dahil olmak üzere PTI’dan düzinelerce siyasetçinin ülkeyi terk etmesi yasaklandı.

Khan’ın tutuklanması ve protestolar

Pakistan’da eski Başbakan Khan’ın yolsuzlukla suçlandığı dava nedeniyle 9 Mayıs’ta tutuklanmasının ardından başlayan protestolarda en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Gösteriler sırasında çok sayıda özel ve kamu malı tahrip edildi, polis araçları ateşe verildi. Protestolar sırasında Rawalpindi’deki Genelkurmay Başkanlığı da dahil olmak üzere farklı şehirlerdeki askeri kurumlar da hedef alındı.

Anayasa Mahkemesi, Han’ın 11 Mayıs’ta tutuklanmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, bir an önce serbest bırakılmasına karar verdi. Han, 12 Mayıs’ta kefaletle serbest bırakıldı.

Pakistan İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, 26 Mayıs’ta Khan’ın tutuklanmasının ardından başlayan gösterilerde şiddete karıştıkları gerekçesiyle 33 sivilin askeri mahkemelerde yargılanmak üzere silahlı kuvvetlere teslim edildiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu