Sağlık Bakanlığının 2024 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine ilişkin görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam ediyor.
Bütçeyle ilgili konuşan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, fiziki sağlık altyapısında ve doktor sayısının istikrarlı dağılımında önemli sorunların olduğunu savundu.
Bakırlıoğlu, “100 bin kişiye düşen yatak sayısının en fazla olduğu bölgenin en düşük olduğu bölgeye oranı 2017’de 1,42 idi. Bölgeler arasında daha dengeli bir dağılım vardı. 2022’de bu 1,6’ya yükseldi, yani 1,42 oldu. ciddi bir bozulmadır.” “Bu durum hekim sayısı için de geçerli.” söz konusu.
HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Türkiye’de sağlık alanında çalışanların yüzde 60’ının kadın olduğunu belirterek, kadın sağlık çalışanlarının özellikle salgın döneminden bu yana eşitsizliklere maruz kaldığını iddia etti. Sayyiğit, “Birçok kadın sağlık çalışanı bu iş yükü nedeniyle fiziksel ve psikolojik olarak yıpranıyor. Normal şartlarda ayrımcılığa uğrayan kadın sağlık çalışanlarının çalışma koşulları pandemi krizinde kötüleşmiş olsa da destek için herhangi bir adım atılmadı.” sosyal yaşamlarını sürdürüyorlar.” sözlerini kullandı.
CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, şehir hastaneleriyle “servet aktarıldığını” iddia etti.
Sağlığın ticarileşmesi sonucunda “hastalara artık hasta değil müşteri muamelesi yapıldığı”nı savunan Ocaklı, “Hastanelerde en büyük şikayetlerden biri randevu alamamak, aynı zamanda sağlığa yönelik şiddet. İşçiler engellenemez.” söz konusu.
AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, bakanlık bünyesindeki 977 hastane, 8 bin 157 aile sağlığı merkezi, 973 toplum sağlığı merkezi, 247 sağlıklı yaşam merkezi ve 15 bin sağlık kurumuyla vatandaşlara erişilebilir, aktif ve kaliteli sağlık hizmeti sunulduğunu belirtti.
Altınsoy, “Sağlık yatırımlarımız, modern yüzlü hastanelerimiz her geçen gün daha da iyiye gidiyor. Son teknoloji tıbbi cihazlar ve yaşam destek üniteleri, yüksek standartlardaki ameliyathanelerimiz ile vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek için çalışıyoruz. ve yüksek teknolojili laboratuvarlar.” dedi.
GÜZEL Partisi Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Türkiye’nin sahip olduğu hastane, yatak ve ekipman kalitesinin standartların çok üzerinde olduğunu söyledi.
11 yıl İngiltere’de doktor olarak çalıştığını belirten Çömez, “İngiltere’de çalışan doktorların kalitesini biliyorum, bunu tüm samimiyetimle söylüyorum; hiçbiri Türk doktorları yenemez. O yüzden bu arkadaşlar da yapmamalı.” Türkiye’de kalmaları için her türlü altyapının hazırlanması gerekiyor. Yurt “Yurt dışından doktor gelmesine karşı değilim; hazır, eğitimli doktorlar ama standartlarımızı karşılamaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Türkiye’nin kapsamlı bir sağlık ve sosyal güvenlik sistemine sahip olduğunu vurguladı.
Bunun öneminin özellikle Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde ortaya çıktığına işaret eden Aksu, şöyle konuştu:
“Türkiye, ilaç ve tıbbi cihaz, aşı ve tıbbi malzeme üretiminde ileri bir teknolojik dönüşüm içerisindedir. Vatandaşlarımıza sunulan bu fırsatlar, ilaç ve sağlık harcamalarındaki artış, insanların sağlık durumlarına da olumlu yansıdı. Gereksiz ilacın önlenmesi kullanımı da önemli hale geldi.”
“Sağlık harcamaları artacak”
İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfus içindeki payının yüzde 10 olduğunu, 25-30 yıl içinde bu oranın yüzde 25’e çıkacağını belirtti.
“Hızla yaşlanıyoruz, genç nüfusumuz yok.” Özlale şunları söyledi:
“Sağlık harcamalarımız kaçınılmaz olarak artacaktır. Türkiye’nin sağlık harcamaları ya toplam bütçenin içinde ya da toplam bütçenin içinde olacaktır.” ekonomi Oranın düşük olmasının en önemli nedenlerinden biri Türkiye’nin genç nüfusuydu. Artık hızla yaşlandıkça pek çok farklı sorunla karşılaşacağız. Yaşlanıyoruz ve bu sistem sürdürülebilir değil, dolayısıyla herkesin elleri serbest bir şekilde hastaneye gideceği dönemi engellememiz gerekiyor. Aile sağlığı merkezlerini güçlendirmemiz gerekiyor. “Bu konuda bütçenin artırılması için teklifte bulunacağız.”
HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, sağlığın siyasetin ötesinde bir alan olduğunu ve herkese eşit davranılması gerektiğini belirtti.
Bütçeden önce sağlığa, sonra eğitime büyük pay ayrılması gerektiğini belirten Temelli, “Bunu yapmadığımız sürece halk sağlığı politikası üretemeyiz. Bölgesel ortadan kaldırmak o kadar da zor değil. Eşitsizlikler, en azından sağlık alanında ama bunun için bir kamu politikasına ihtiyacımız var.Muş’un Malazgirt ilçesindeki hastanede “Yatırım bitmezse suç bizim.” dedi.
İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, sağlık hizmetlerinin her geçen gün kötüleştiğini, hastanelerde tıbbi cihaz sıkıntısı yaşandığını iddia etti.
Sağlıkta şiddet konusuna da değinen Gürban, “Sağlıkta şiddetin azaltılması için tedbirlerin acilen arttırılması gerekiyor. Bu kapsamda hastanelere röntgen cihazlarının yerleştirilmesi hızlandırılmalı. Güvenlik görevlileri eğitilmeli ve yetkileri artırılmalıdır. artırılmalı. Hastanede hasta ve yakınları için bekleme alanları ayrı tutulmalı. Şiddet vakaları ciddi. “Acil servislerde ek güvenlik tedbirlerine yer verilmeli.”
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, ilaç fiyatlarındaki dengesizliklerin döviz uyumsuzluğundan kaynaklandığını belirterek, vatandaşların ilaca erişimde yaşadığı zorlukların hastaların yanı sıra eczacıları da etkilediğini söyledi.
Hastaları ilaçsız bırakmayacak, eczacıları mağdur etmeyecek bir sistem için bakanlığın çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Ersoy, aile bütünlüğünün korunması için sağlık çalışanlarının aynı yerde çalışabilmesi gerektiğini belirtti.