Haber

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında silahlı çatışma çıktı.

Sudan’ın başkenti Hartum ve çeşitli kentlerinde ordu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında silahlı çatışma çıktı.

Ordu ile HDK arasında son aylarda yaşanan “söz savaşı” iki güç arasında sıcak bir çatışmaya dönüştü.

Başkent Hartum’un Erkevit’i, SporGenelkurmay Başkanı ve Egemenlik Kurulu Başkanı ile Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın ikamet ettiği kentte silah sesleri duyuluyor.

Başkentin çeşitli yerlerinde yerel saatle 09:30 sıralarında ağır makineli tüfek sesleri başladı, ardından yoğun duman çıktı. Hartum Uluslararası Havalimanı çevresinde de yoğun hareketlilik var ve çatışma sesleri duyuluyor.

Kuzeydeki Umdurman, Bahri ve Meravi kentlerinde de çatışma sesleri duyuluyor.

Türkiye Büyükelçiliği’nden “Evde Kal” uyarısı

Hartum’daki Türkiye Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, vatandaşlardan durum sakinleşene kadar evde kalmaları ve gerekmedikçe seyahat etmemeleri istendi.

Açıklamada, “Başkent Hartum’un çeşitli yerlerinde Ordu ve Çevik Kuvvetler arasında çatışma çıktığı anlaşılmaktadır. Durum normale dönene kadar vatandaşlarımıza evlerinde kalmaları, dışarı çıkmamaları tavsiye edilmektedir. dışarı çıkmayın ve zorunlu olmadıkça yurt içinde seyahat etmekten kaçının” denildi. uyarı yapılmıştır.

“Askeri güvenlik reformu” konusunda anlaşmazlık

Sudan’da tansiyonun tırmanması, ordu ile STK arasında “askeri güvenlik reformu” konusunda çıkan bir dizi anlaşmazlığın ardından geldi.

5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve, güvenlik reformu, 2021’den beri süregelen idari kriz ve asker-sivil çatışmasının çözümüne yönelik, HDK’nın orduya tam entegrasyonu ile tek ve milli ordunun kurulması da dahil. , askerin ticari ve siyasi faaliyetlerini bırakarak kışlaya çekilmesi. Anlaşmanın en önemli maddelerinden biridir.

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK’nın mevcut yapısının değiştirilip orduya katılmasında ısrarcı olurken, HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı olmadıklarını ancak tamamen bir bütünleşme çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini belirtiyor. sivil yönetim.

HDK, eski rejim döneminde isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve Darfur’da düzeni sağlamak için bir milis yapılanması olarak kuruldu. 2013 yılında Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı’na bağlanan HDK’nın onbinlerce üyesi bulunuyor.

Sudan ordusu, “paralel ordu” olarak hareket eden HDK’lıların başkentte ve bazı şehirlerde hareketliliklerinin ve belirli mevzilerde konumlanmalarının güvenlik riskini ve tehdidini artırdığını, bunun hukuka aykırı bir eylem olduğunu açıkladı. ordunun izni.

HDK ise ordunun modülü olarak kanunların gerektirdiği şekilde rutin görevlerini yerine getirdiklerini, orduyla tam bir uyum ve uyum içinde çalıştıklarını öne sürerek iddiaları yalanladı.

haberakcakoca.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu