Haber

Yunanistan ile Libya arasında diplomatik kriz

Libya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, resmi ziyaret kapsamında Libya’ya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın başşehir Trablus’ta uçaktan inmeyi reddedip hiçbir açıklama yapmadan geri gittiği bildirildi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığına göre Dendias, Trablus’taki krizin akabinde Bingazi’ye geçti.

Libya’da Atina ve Trablus hükümetleri ortasında diplomatik kriz yaşandı. Libya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya nazaran Libya Başkanlık Kurulu Lideri Muhammed el-Menfi ile görüşmek üzere Trablus Milletlerarası Havalimanına gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libyalı mevkidaşı Necla Manguş’un havaalanında kendisini beklemesine rağmen uçaktan inmeyi reddettiği ifade edildi. Açıklamada, “Yunan Dışişleri Bakanı’nın son günlerde Libya devletinin çıkarlarına yönelik benimsediği akıl dışı siyasetlere ve konumlara karşın Libya Dışişleri Bakanlığı, kendisine 17 Kasım 2022 tarihinde Trablus’u ziyaret izni verdi. Diplomatik usule göre Libya Dışişleri Bakanı kendisini bekliyordu. Ancak Yunan Bakan sürpriz bir şekilde uçaktan inmeyi reddetti ve hiçbir açıklama yapmadan geri döndü” ifadeleri kullanıldı.

Bingazi’ye geçti

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na göre Dendias’ın uçağı daha sonra Libya’nın Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin önderi Halife Hafter denetimindeki Bingazi’ye geçti. Dendias’ın burada Tobruk Temsilciler Meclisi Lideri Aguila Saleh ve başka yetkililerle görüşmesinin beklendiği belirtildi.

“Yalnızca Menfi ile görüşmek istedi”

Yunan basını ise Dendias’ın Trablus’ta Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Trablus hükümetinin üyeleriyle bir ortaya gelmeme kaidesiyle, yalnızca Libya Başkanlık Kurulu Lideri Muhammed el-Menfi ile görüşmek istediğini, Trablus hükümetinin Dışişleri Bakanı Manguş’un kendisini beklediğini öğrenince Menfi ile görüşmesini iptal edip Bingazi’ye geçtiğini aktardı.

Manguş, Türkiye ile hidrokarbon muahedesine imza atmıştı

Dendias’ın görüşmek istemediği Libya Dışişleri Bakanı Manguş, Türkiye ve Libya ortasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırasına imza atmıştı.

Atina idaresi, Trablus hükümetinin vazife mühletinin sona erdiğini ve ülkenin geleceği için bağlayıcı olan milletlerarası muahedeleri imzalayamayacağını argüman ediyor. – TRABLUS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu