Haber

Çin Savunma Bakanı Rusya’yı Ziyaret Etti, İşbirliğini Geliştirmek İstiyor

Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, Rusya ziyaretinde son dönemde askeri alanda ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki iş birliğini geliştirmek istediklerini belirtti.

Global Times’ın haberine göre Li, Rusya’da düzenlenen 11’inci Uluslararası Moskova Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Çin ile Rusya arasındaki askeri bağların “ittifak kurmama”, “gizli anlaşma yapmama” ve “Üçüncü şahısları hedef almamak”, bu konuda ülkeler arasındaki askeri ilişkilerin örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Göreve geldiği Mart ayından bu yana Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile üç kez görüştüğünün ve başka hiçbir savunma bakanı ile bu kadar yoğun bir ilişki içinde bulunmadığının altını çizerek, “İki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında yoğun bir yoğunluk var. en üst düzeyde dahil, tıpkı devletlerimiz arasında olduğu gibi. Etkileşim halindeyiz. Bu ziyaretimiz sırasında Rusya Bakanı ile yeni işbirliği fırsatlarını görüşmek istiyoruz.” sözlerini kullandı.

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Batı ile gerilimin devam ettiği bir dönemde Çin’in Rusya ile askeri iş birliğine yönelik eleştirilere karşı Li, “Pekin ile Rusya arasındaki açık ve şeffaf askeri işbirliğinin bölgede barış ve istikrara katkı sağlayacağına inandığını” ifade etti. dünya.”

Li, Çin’in daha geniş bir coğrafyada tüm ülkelerle ortak askeri tatbikatlar ve eğitimler yapması, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi için uluslararası işbirliklerini geliştirmesi, ayrıca uzay, biyogüvenlik, yapay zeka teknolojileri ve nükleer silah sahası dışındaki diğer zorluklara karşı birlikte çalışması gerektiğini söyledi. klasik güvenlik Hazır olduğunu söyledi.

Çinli Bakan, Çin ve Rusya’nın üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) kapsamında güvenlik alanındaki çalışmaları artırmaya ve örgütün yeni üyeleriyle savunma iş birliğini derinleştirmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi. , İran ve Beyaz Rusya.

Rusya, Beyaz Rusya’yı ziyaret edecek

Moskova ziyaretinde mevkidaşı Shoigu ve Rus savunma yetkilileriyle temaslarda bulunacak olan Li, Rusya’nın ardından Beyaz Rusya’yı ziyaret edecek. Li’nin Beyaz Rusya’da Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko ve savunma yetkilileriyle de görüşmesi bekleniyor.

Daha önce Nisan ayında Moskova’yı ziyaret eden Li, Devlet Lideri Vladimir Putin ile bir araya geldi. Çinli Bakan, Rusya Donanması Komutanı Amiral Nikolay Yevmenov’un Temmuz ayında Pekin’e yaptığı ziyarette de boy göstermişti.

Çin’in ABD ile jeostratejik rekabetinin ve bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın, “ortak düşman” algısıyla benzer zorluklarla karşılaşan Pekin yönetimini Moskova’ya yaklaştırdığı görülüyor.

ABD ve Avrupa, Çin’i savaşta Rusya’ya silah desteği vermemesi konusunda uyarırken Pekin, doğrudan silah satmasa da Moskova ile ortak devriyeler, askeri tatbikatlar ve işçi eğitimi de dahil olmak üzere savunma iş birliğini sürdürüyor.

İki ülke donanmaları, temmuz ayında Japonya Denizi’nde (Doğu Denizi) “Kuzey/Etkileşim-2023” adlı ortak askeri tatbikat gerçekleştirmiş, ardından Pasifik’in kuzeybatısından Pasifik’e uzanan bölgede ortak devriye icra etmişti. Japonya’nın kuzeyinde ABD’nin Alaska eyaletine.

gurgentepehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu