Sağlık

Sıcak Günlerde Ani Sıcaklık Değişimlerine Dikkat!

Sıcak ve nemli havalar genel sağlığımızı olumsuz etkilese de bundan kurtulmak için geliştirdiğimiz analizlere dikkat etmek gerekiyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi U. Seha Akduman, 6 derecenin üzerindeki ani sıcaklık değişimlerinin solunum sistemini ve bağışıklık sistemini baskıladığını söyledi.

Ani sıcaklık değişimleri fizyolojisi gereği herkesi etkilerken, KOAH ve astım gibi kronik akciğer hastalığı olan kişilerin bu durumdan daha fazla etkilendiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi U. Seha Akduman, “Bu ani sıcaklık değişimleri cilt kuruluğundan kas ağrılarına, sinüzitten astım ataklarına kadar pek çok soruna davetiye çıkarıyor” dedi.

 

Vücut Gerginlikleri!

Sıcak havadan klimalı bir ortama girdiğinizde vücudunuzun bu değişime uyum sağlamak zorunda olduğu için strese girdiğini anlatan Dr. Enst. U. Akduman, “Bu farklılıktan dolayı bağışıklık sistemimiz direkt olarak etkilenir ve ani hava değişimlerinden sonra hastalıklar artar. Viral enfeksiyonlar daha yaygındır. Astım, sinüzit sorunu olanlarda akut ataklara neden olur. Özellikle uzun yolculuklarda aynı zamanda araç içerisinde de dikkatli olunmalıdır. 16-17 derece ile gidip dönüşte hasta eden olaylarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle altta yatan kronik hastalığı olan bireylerin ataklara ve enfeksiyonlara karşı çok düşük sıcaklıktaki ortamlarda bulunmaması gerekir.”

 

Isı Yavaşça Yükseltilmelidir

Isı Yavaşça Yükseltilmelidir

Sıcaklığın kademeli olarak değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Ayrıca uzun süre klimalı ortamlarda çalıştıktan sonra sıcak bir ortama geçildiğinde ısı intoleransı oluşur. Buna halsizlik, bitkinlik, baş dönmesi, yorgunluk ve nefes almada zorluk eşlik edebilir. ”

 

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi U. Seha Akduman

Alerji Hastaları İçin Artan Sıcaklık ve Nem Riski

Sıcaklıkla birlikte artan nem ile ev akarlarının ve küf mantarlarının çok hızlı ürediğini hatırlatan Dr. İyi havalandırılmayan klimalı ortamlarda alerjenlerin bulunması ve yüksek nemli ortama girilmesi sonucunda öksürük oluşabilir, nefes darlığı, burun akıntısı, geniz akıntısına bağlı sulanma gibi şikayetler yaşanabilir. Kurtarıcı ilaç dediğimiz kısa etkili ilaç kullanımına ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle özellikle nefes darlığı, öksürük ve balgam artışı olan hastaların dikkatli olması gerekir. O konuştu

Olası Ataklar Hastalığın Seyrini Etkiliyor

Olası Ataklar Hastalığın Seyrini Etkiliyor

Özellikle astım ve KOAH hastalarında meydana gelebilecek herhangi bir atağın hastalığın seyrini olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Dr. Aynı zamanda, her astım veya KOAH atağı bir sonrakinin habercisidir. Bu nedenle bizim için en önemli konu atak sıklığını azaltmaktır. Aşı ve alerjenlerden korunma gibi önlemlerin temel amacı budur.

Hangi Tedbirler Alınmalıdır?

Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Tüm bu olumsuzluklara karşı alınacak tedbirlerle ilgili olarak Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Normalin üzerindeki sıcaklıklarda ilaçlarınızı düzenli kullanmaya özen göstermeli, sıvı alımınıza dikkat etmeli ve çok soğuk yerlerden uzak durmalısınız. Klimalı bir ortamdan çıkmak gerekiyorsa, klima önceden kapatılarak dış hava sıcaklığı ile uyum sağlanmalıdır. Dışarıdan gelirken klima hızlı bir şekilde açılmamalıdır. Bütün bunlara rağmen bir saldırı olursa kurtarıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Haftada iki defadan fazla kurtarıcı ilaçlara ihtiyaç duyanlar ve öksürük atakları ve nefes darlığı geçmiyorsa mutlaka doktoruna başvurmalıdır.”

demirkoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu