Haber

Şırnak’ta kadın astsubaylar köylerde hem ekmek pişirdi, hem KADES’i anlattı

ŞIRNAK’ta, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Milletlerarası Çaba Günü’ kapsamında, köylere giden jandarma ekipleri, Kadın Destek Uygulaması’nı (KADES) tanıttı. Tandır başındaki bayanlarla ekmek de pişiren bayan astsubaylar, KADES’i anlattıkları kişilerin telefonlarına uygulamayı da indirdi. Astsubay Canan Irmak, 2022’de 756 bayanın cep telefonuna indirilen KADES uygulamasıyla ilgili, kentteki tüm bayanlara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli kadın astsubaylar, kadına yönelik şiddet ve erken yaşta evliliğin engellenmesi için, şehir merkezi ve köylerde kadınları bilgilendiriyor. Kadın astsubaylar, Silopi ilçesi Ortaköy köyünde tarlada çalışan ve tandır başında ekmek pişiren kadınlara ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Memleketler arası Gayret Günü’nde, İçişleri Bakanlığı’nca hizmete sunulan Bayan Takviye Uygulaması’nı (KADES) anlattı. Vilayet Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Çaba ve Çocuk Kısım Amirliği’nde vazifeli işçi, erken yaşta yapılan evliliklerin yol açtığı sorunlarla, bayana yönelik şiddet hakkında bayanları bilgilendirdi, aile içi şiddet gören yahut şiddete maruz kalma ihtimali bulunanlara güvenlik güçlerinin kısa müddette ulaşabilmesi için kullanılan KADES uygulamasını tanıttı. Uygulamanın telefonlara indirilip yanlışsız kullanımına yönelik bilgiler de veren kumandanlar, bir ortaya geldikleri bayanlara ve genç kızlara bilgilendirici broşür dağıttı.

‘HER NOKTAYA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ’Aile İçi Şiddetle Çaba ve Çocuk Kısım Amirliği, 2022 yılında 1050 bayana bilgilendirme yaparken, 756 bayanın telefonuna KADES uygulamasını indirmelerini sağladı. Tandır başında ekmek yapan bayanlara uygulamayı anlatan takımlar, onlarla ekmek de pişirdi. Vilayet Jandarma Komutanlığı’nda misyonlu astsubay Canan Irmak, “Bölgemizde yaşayan kadınlarımızı ziyaret ederek KADES uygulamasını tanıttık. Fıstık tarlasında fıstık toplayan emekçi kadınlarımızı, köyde tandır ekmek pişiren kadınlarımızı ziyaret ettik. Tarlada çalışan kadınlarımıza, köyde tandırlarının başında bulunan kadınlarımıza, şehir merkezindeki kadınlarımıza, ulaşabileceğimiz her noktaya ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.Köyde tandır başında ekmek pişiren Hüsniye Fidan ise “Askerler geldi. Ekmeğimize baktılar. KADES hakkında konuşma yaptık. Onunla ilgili bilgilendirdiler. Olası bir şiddet olursa, biz düğmeye basarız onlar da burada olurlar” ifadelerini kullandı.

Besna Fidan ise, “Bize KADES ile ilgili bilgi verdiler. Telefonlarımıza indirmemize yardımcı oldular. Başımıza gelebilecek herhangi bir kavga, şiddet olayında tek tuşta hemen bize yardım etmeye gelecekler. Bu konuda çok şanslıyız. Bunu telefonumuza indirmemiz çok iyi oldu” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu