Ekonomi

Türkiye, enerji kaynakları ve güzergâh çeşitliliğinde ‘model’ oluşturuyor

ABD Donanma Enstitüsü Güç Akademik Küme Araştırması Öğretim Üyesi Prof. Brenda Shaffer, Türkiye’nin enerji kaynağı ve rota çeşitlendirmesinde başarılı bir yol izlediğini belirterek, “Avrupa’nın elektrik krizinde Türkiye’den öğreneceği çok şey olduğunu düşünüyorum. Türkiye öne çıkıyor. enerji kaynaklarının ve güzergâhlarının çeşitlendirilmesi için iyi bir model.” dedi.

Bu yıl “Shaping the Future: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar” temasıyla düzenlenen TRT World Forum 2022’de “Küresel Siyasetin Çok Kutupluluğu ve Yeni Gerçekleri: Dengeleyici Bir Güç Olarak Türkiye” başlıklı panelde konuşan Shaffer, hükmün tahıl koridoru Türkiye’nin büyük bir başarısıdır. gördüğünü söyledi.

Türkiye’nin İran’dan Azerbaycan’a kadar bölge ülkeleri üzerinde çok farklı etkileri olduğunu anlatan Schafer, Avrupa’nın enerji krizi yaşadığı bu dönemde Türkiye’nin yeterli bir örnek olarak öne çıktığını söyledi.

Şafer şöyle devam etti:

“Türkiye enerji sistemlerini ve güzergâhlarını çeşitlendirdi. Boru hatlarıyla daha güvenilir bir şekilde doğal gaz ithal ederken, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) altyapısını da kurdu. Böylece Avrupa eskisi gibi sadece LNG altyapısıyla sınırlı kalmadı. Türkiye’nin enerji krizi konusunda Türkiye’den öğreneceği çok şey olduğunu düşünüyorum. Türkiye, enerji kaynaklarının ve güzergâhlarının çeşitlendirilmesi konusunda iyi bir model olarak öne çıkıyor.”

İsrail ile ilişkilerin gelişmesiyle Doğu Akdeniz gazında yeni gelişmeler olabileceğini belirten Schafer, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz gazıyla ilgili tüm görüşme ve müzakerelerde yer alması gerekiyor.” söz konusu.

“Türkiye büyük bir yumuşak güç”

ABD’nin eski Azerbaycan Büyükelçisi Matthey Bryza, Türkiye’nin bölgesel bir güç olduğunun altını çizerek, “Türkiye sadece askeri güç olarak değil, büyük bir yumuşak güç olarak da çok etkili bir ülke. Türkiye artık dış politika vizyonunu bir ülke olarak gerçekleştirebilir. Bunu söylediğimde bazen Washington’da karşıt görüşler olduğu için eleştiriliyorum ama Türkiye, Azerbaycan’ın bölgesel bütünlüğünü korumasında istikrar sağlayıcı bir güç olarak da rol oynadı.” dedi.

Bryza, Türkiye açısından Doğu Akdeniz’de de haklarını savunduğunu belirtti.

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna ortasında barış için aracılık da yapabileceğini ifade eden Bryza, “Tahıl koridorunda olduğu gibi Türkiye bu noktada da rol oynayabilir. Tahıl koridoru Türkiye’nin sadece diplomatik olarak değil büyük bir başarısıdır. ama aynı zamanda insani olarak.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu